Reštaurátori vracajú pôvodnú krásu kostolu sv. Jakuba v Levoči

21.01.2007 Levoča

Levoča 21. januára (TASR) - Horná časť veže kostola sv. Jakuba v Levoči sa zaskvela po rokoch v plnej kráse, bez lešenia, ktoré ju obklopovalo. Reštaurátorsk...
Levoča 21. januára (TASR) - Horná časť veže kostola sv. Jakuba v Levoči sa zaskvela po rokoch v plnej kráse, bez lešenia, ktoré ju obklopovalo. Reštaurátorské práce si vyžiadali doposiaľ 27 mil. Sk. Na reštaurovanie čaká aj spodná časť veže, ktorá bude taktiež finančne náročná, keďže zvetraný kameň treba vymeniť.

\"Kamenná hmota je prírodný materiál, ktorý sa nedá získať na Slovensku v požadovanej kvalite a množstve. Kameň, ktorý tu používame, je z Čiech, \" vysvetlil rastúce materiálové vstupy vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči Ivan Tkáč.
V tomto roku budú levočskí reštaurátori pokračovať v obnove severnej strany kostola. Práce sú zmluvne aj finančne zabezpečené. V kostole sv. Jakuba, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou rovnako ako hlavný oltár - dielo Majstra Pavla, boli od roku 1996 zrekonštruované viaceré časti v exteriéri aj interiéri. Vlani v decembri k nim pribudol vynovený oltár sv. Alžbety v krstnej kaplnke.
Historička ORA Eva Špaleková pre TASR uviedla, že \"oltár má zaujímavú históriu. Gotické tabuľové maľby pochádzajú z roku 1493 a pôvodne boli pravdepodobne umiestnené v zaniknutom kostole sv. Alžbety, ktorý bol lokalizovaný pri Podkove. \"
Tabuľové maľby odtiaľ preniesli do levočského farského kostola, kde spočiatku tvorili samostatný oltár, neskôr ich premiestnili do oratória, kde zostali do druhej polovice 19. storočia. Podľa návrhu levočského profesora Václava Merklasa bola v roku 1963 zhotovená neogotická oltárna architektúra, do ktorej ich vložili. Podarilo sa tak zachrániť samotný oltár i pôvodné gotické tabuľové maľby, ktoré sú veľmi kvalitné.
Špeleková spresnila, že ústrednou postavou je sv. Alžbeta Durinská, po stranách sú sv. Florián a sv. Mikuláš. Zreštaurovaný oltár inštalovali v kostole sv. Jakuba vlani pred Vianocami.
 

Vyberte región